DURUM ŞU İDİ:
Diyelim ki bir sitede oturuyorsunuz, sitenin bir giriş-çıkış noktası var ve burada bir görevli var (bu durumda olanlar vardır değil mi). Ailede herkesin bir arabası yok (iyi ki), haliyle evlerde çalışan , sitede çalışan görevlilerin, gelen-giden misafirlerin siteye geliş ve gidişlerde bir araca ihtiyacı var.
FİKİR İSE ŞU İDİ:
Arabasıyla dışarı çıkacak, arabasıyla siteye doğru hareket edecek herkes (sonradan misafirler de bu zincire dahil olabilir) sitenin nizamiyesine; nerden-nereye, ne zaman hareket edeceğini ve kaç yolcu alabileceğini bildirebilir. Talep sahibi kişiler önceleri nizamiyedeki görevli tarafından araçlara tahsis edilirken, sonraları bir web sitesi bu görevi üstlenebilir. Arabasıyla nizamiyeden geçen site sakinleri, araçlarının doluluk oranları sırasınca bir listeyle ilan edilerek çevreci komşular onurlandırılabilir.
Cep telefonları için web sitesi yazılımı yapan şirketler basit bir yazılımla; komşuların bildirimlerini, kişilerin araçlara tahsisini kolaylaştıracak bir yazılım yapabilir, bu yazılımı büyük sitelerin yönetimlerine, birkaç yakın lokasyonu arasında mekik dokuyan şirketlere, şehir merkezinden uzakta olan şirketlere satabilir.
Evet, uçuk ama neden olmasın?
GELEN YORUMLAR ŞÖYLE OLDU:
Merhaba Şengül Hanım;
Öğrenim hayatının yarısını üniversitenin ön ve arka çıkışlarından otostop yaparak geçirmiş biri olarak (ODTÜ) fikrinizi uçuk bulmadığım gibi, destekliyorum.
Beni tek düşündüren, İstanbul gibi bir şehrin ‘güvensizlik’ üzerine kurulu yapısında, bu tür bir uygulamanın nasıl güven bulacağı ve güvenli olarak seyredeceğidir.
Ancak böyle bir uygulama olsa idi, katılımcı olurdum. Çünkü A+ B Sosyoekonomik sınıflarındaki bireylerde aynı aileden neredeyse en az 2 arabanın / 1 şoför ile trafiğe katılmasının, zaman/bütçe yönetiminde negatif bir eğriye (hatta ülke ekonomisini) götürdüğünü ve kapitalist sistemin kapitallerinin altında ezilmekten başka bir sonuca neden olmadığını düşünüyorum.
Teşekkürler,
Selamlar
Didem ORHUNER
Business Unit Manager
CEGEDİM COSTUMER INFORMATION
Şengül Hn.,
Site sakinlerinin araçlarına gps ve navigasyon takılır,
Site girişine yüz ve plaka tanıma yapabilen kameralar yerleştirilir.
Arçaların kiminle veya kimlerle hangi yolları takip ederek nereye hangi zaman aralıklarında gittiği istatistiksel olarak takip edilir ve sistem bu verilerle kişilere sms yolu ile önerilerde bulunabilir. Hatta ve hatta trafik bilgileri girilerek araçlarda navigasyonlarla yol güzergahları konusunda dahi önerilerde bulunabilir. Nereden kimi alması veya kimi nereye bırakacağı kişiye değil navigasyona yüklenebilir. “Burdan sağa dönelim şimdi de sola, hay aksi dönüşü kaçırdık ben müsait bir yerde sağda ineyim” şeklinde muhabbetlerden kurtulunabilir.
Bence uçuk değil ama neden olmasın.
Saygılar / Best regards / Mit freundlichen Grüßen,
Mehmet Aksoy
ONS Makina LTD. STI.
Şengül Hanım Günaydın,
Değerli mailleriniz için teşekkürler.
Bu fikri şirket aracı ya da taksi ile şirketten çıkan personele uygulama çabasındayız fakat fiilen destek bulamadık çalışanlardan.
Milletçe biraz üşengeçliğimiz var sanırım…
Saygılarımla / Best Regards,
Emre OĞUZ
____________________________
MAN Türkiye A.Ş.
Personel Yönetimi ve Endüstri İlişkileri
Cok begendim hocam tebrikler
Zulal GUNAL
Saygilarimla arz ederim.
THYUÇŞ.İŞL.BŞK.
Sis.Gel.Uzmani ve Eğt.Koordinatörü
Şengül Hanım,
Bu fikir uçuk bir fikir değil bence. Bazı Avrupa ülkelerinde zaten uygulanan bir yöntem.
Bizim çalışma konumuz itibarıyla da gelişmesini ve yaygınlaşmasını istediğimiz bir yöntem.
Belki, ülkemizde; güvenlik risklerinden dolayı insanların arabalarına tanımadıkları kişileri almak istememeleri ve özgür hareket etme istekleri bu uygulamanın ülkemizde gelişmesini belirli bir süre geciktirebilir ama, güvenlik ve toplumun kültür ve bilinç düzeyi geliştikçe, bireysel araç kullanmanın maliyetleri arttıkça inanıyorum ki bu tarz uygulamalar ülkemizde de gelişecektir.
Selamlarımla…
Erdal ÇALIKOĞLU
Genel Müdür Yardımcısı V.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü

Şengül Külahlı

Son Yazılar: Şengül Külahlı (tümünü gör)
- Kızımın Silgi Tozları - 30 Nisan 2021
- Çalışanların harika fikirleri önerilere, öneriler projelere, projeler karşılıklı kazanca dönüşüyor… - 24 Nisan 2018
- Rahmetli Anneannemin İlacı - 4 Ocak 2018
- Mühendis ve Çoban - 19 Kasım 2017
- Mazeretim Var! - 8 Kasım 2017
Uçuk bir fikir değil bence, Değerli bir fikir. Ancak güvenlik sebebiyle uygulaması zor ve zaman alıcı olabilir.
Ümran Köseoğlu