Tarife reklamları, cep telefonu reklamları almış başını gidiyor ama ben pek aldırmıyordum. Nasıl olduysa bir gün “Neden daha ucuza konuşmayalım ki”, “Neden mobil ofis imkânları sunan cep telefonlarından birer tane almayalım ki” gibi düşüncelere kapıldım. İnternet sitelerini ziyaret ettim, çağrı merkezlerinden bilgi almaya çalıştım, olmadı bir de yüz yüze iletişim kurayım hem de ürünleri deneyimlerim diye mağazaları dolaşmaya başladım. Cep telefonu – konuşma paketi eşleştirmesi yapılmış türlü kampanyalar varmış ve cep telefonlarının fiyatları satıcıların keyfiyetindeymiş meğer. Bu durum araştırmamı zahmetli bir hale soktu ama en kötü karar bile kararsızlıktan iyidir düşüncesiyle araştırmalarımı sözleşmelerle sonlandırdım. Ardından gerek hatlarda gerekse de cihazlarda türlü sorunlar yaşadım, çağrı merkezleri aracılığıyla sorunumu çözmeye çalıştım.Hikâyenin özü bu, bu sıralarda dolaştığım yapı marketleri, mobilya mağazaları, bayan kuaförleri de çok farklı değildi. Başıma gelenler mağazacılık ve çağrı merkezi profesyonelleri için ibretlerle dolu bir macera olarak kayıtlarımda yerini koruyacak, seminerlerime renk katacak. “Kahve Mola”mızı “İletişim ve Hizmette Mükemmellik” veya “Satış Becerileri” seminerine çevirmeden canımı en çok acıtan hususları buradan sizinle paylaşayım, belki bayram üstü birilerini heyecana sürükleyebilirim (zira ilk ve en büyük sıkıntı personelin isteksizliği) diye düşündüm.
İsteksizlik
Fiyat bilmeme
Teknik özellik bilmeme
Ürünlerin yerini bilmeme
Aslında belki de haksızlık ediyorum. Benimkisi mesleki bir deformasyon, her hizmette mükemmellik arıyorum. Seminerlerimde bana “Senin gibi bir-iki müşterimiz olsa yandık, sana denk gelen satıcının, çağrı merkezi personelinin vay haline!” diyorlar.
Doğru söylüyorlar… Bütün satıcılara, telefonla destek vermeye çalışanlara ve onların yöneticilerine teşekkür ediyorum. Çalışma şartlarının ne denli zor olduğunu, benim gibi daha nice insana sabırla meram anlattıklarını, onların da insan olduğunu ve gerek fizik gerekse de psikolojik dayanım sınırları olduğunu biliyor ve saygı duyuyorum. Kimi zaman monotonluk kimi zaman da bayram telaşı satıcıların hizmetlerini, alıcıların beklentilerini ters yönde etkiliyor. Hep birlikte toparlanalım, bir birimizin ihtiyaçlarına ve içinde bulunduğu durumun ona yüklediklerine duyarlı olalım, bayram sevincimizi paylaşarak çoğaltalım. Bayramdan sonra başka alış-veriş ve yönetim hikâyeleri ile yine size sesleniyor olacağım.
Görüşünceye kadar sağlık ve huzur dolu günler geçirmenizi diliyorum.
Sevgi ve saygılarımla,
Şengül KÜLAHLI
İstanbul, 26 Kasım 2009
|
The following two tabs change content below.
Şengül Külahlı
Proje Danışmanıdır.
İstanbul, 1963 doğumlu, Uludağ Üniversitesi, İ.İ.B.F. İktisat Bölümü (1984) mezunudur. Sertifikalı Yönetim Danışmanıdır.
The Certified Management Consultant (CMC), Yönetim Danışmanlığı bilgi, deneyim ve becerileri, tarafsız ve nesnel yöntem ve kriterlerle değerlendirilmiş, mesleki yetkinliği, deneyimi ve güvenilirliği, bağlı bulunduğu meslek kuruluşu ve Uluslararası Yönetim Danışmanlığı Kuruluşları Konseyi (ICMCI– International Council of Management Consulting Institutes) tarafından doğrulanan ve tavsiye edilen, Yönetim Danışmanlarının tanıtımı için kullanılan mesleki yetkinlik ve prestij unvanıdır.
Son Yazılar: Şengül Külahlı (tümünü gör)
- Kızımın Silgi Tozları - 30 Nisan 2021
- Çalışanların harika fikirleri önerilere, öneriler projelere, projeler karşılıklı kazanca dönüşüyor… - 24 Nisan 2018
- Rahmetli Anneannemin İlacı - 4 Ocak 2018
- Mühendis ve Çoban - 19 Kasım 2017
- Mazeretim Var! - 8 Kasım 2017